Wat zijn embedded systemen?

Wat zijn embedded systemen?

Een embedded system (ook wel ingebed systeem of geïntegreerd systeem) is een elektronisch systeem bestaande uit hardware, software en firmware, dat is geïntegreerd in gebruiksartikelen of apparaten. Het doel van embedded systemen is om een vorm van intelligent gedrag te verschaffen aan het apparaat of het gebruiksartikel. Zodoende kunnen  apparaten steeds ‘slimmer’ worden voor gebruik van de eindgebruiker. 

 

De essentie van een embedded system is dat er software zit ingebed in een hardware-apparaat. Bij een embedded systeem nemen processoren met software een gedeelte van de elektronische meet- en regeltaken over. Doordat het mogelijk is om de software eenvoudig vervangbaar te maken, wordt het mogelijk om apparatuur aan te passen aan toekomstige eisen. Met de snelle groei en ontwikkelingen van nu, is dit bijna een vereiste geworden voor veel apparaten.

De vijf eigenschappen van een embedded systeem

Embedded systemen hebben over het algemeen vijf hoofdeigenschappen. We lichten deze kort even toe. 



  • Heterogeniteit. Door de samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen embedded systemen communiceren met verschillende soorten netwerken en andere embedded systemen.
  • Onzichtbaar. Embedded systemen zijn ingebouwd in machines of apparatuur en gebruikers zijn zich meestal niet bewust van het bestaan ​​ervan. Dit is mogelijk omdat embedded systemen anders worden behandeld dan "gewone" computers: in plaats van commando's van mensen te ontvangen via toetsenborden of schakelaars, reageren embedded systemen automatisch op hun omgeving zonder menselijke tussenkomst. Dit wordt bereikt door sensoren, die kunnen bijvoorbeeld stem, temperatuur of luchtkwaliteit analyseren en daarop reageren.
  • Zuinig in energieverbruik. Om zo zuinig mogelijk te kunnen opereren, kunnen embedded systemen bijvoorbeeld energie uit de omgeving halen; energie zoals zonlicht of lichaamswarmte kan worden gebruikt om de embedded systemen van stroom te voorzien. Zuinigheid is erg belangrijk, omdat de meeste embedded systemen niet zijn aangesloten op het net.
  • Flexibiliteit. Flexibiliteit is belangrijk om embedded systemen aan te passen aan de individuele behoeften van gebruikers of aangrenzende embedded systemen. Hier komt heterogeniteit om de hoek kijken: embedded systemen moeten immers kunnen communiceren met naburige systemen. Daarom kan het systeem zichzelf configureren.
  • Betrouwbaarheid. Embedded systemen moeten gedurende een lange periode zelfstandig en betrouwbaar opereren. Denk bijvoorbeeld aan de ABS-functie van een auto, die zelfs in de meest kritieke situaties niet kan falen.


Voorbeelden van embedded systemen

Chips worden steeds goedkoper en flexibeler. Dit geldt voor zowel de chips voor de processoren als voor de chips voor o.a. sensoren en actuatoren. Door deze ontwikkeling worden embedded systemen steeds vaker toegepast om apparaten slimmer te maken. Denk bijvoorbeeld aan domotica, zoals raamweringen, verlichting, maaimachines en beregeningssystemen voor thuis. Maar ook robots, smartphones, wasmachines of auto’s. Deze laatste categorie hebben tegenwoordige tientallen embedded systemen voor de aansturing van allerlei zaken zoals veiligheidssystemen en autonoom rijden. Nog veel meer apparaten of goederen zijn voorzien van embedded systemen, zonder dat de consument zich hier altijd bewust van is.

Embedded systemen bij Confed

Bij Confed snappen we het belang van embedded systemen in de hedendaagse tijd. Producten ontwikkelen snel en ook u wilt dat uw product aan de eisen van de eindgebruikers voldoet. Onze specialisten van Solutions staan voor u klaar als u een partner zoekt voor de ontwikkeling van uw embedded systemen. We hebben veel ervaring in verschillende omgevingen en toepassingen voor embedded systemen en delen deze kennis graag met u. 

Wilt u meer informatie over embedded systemen of de mogelijkheden voor uw producten bekijken? Neem contact met ons op. 

Kies voor Confed. Kies voor snel, betrouwbaar en kwaliteit.

Nieuwsgierig geworden?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied? Wij nodigen u graag uit om met ons contact op te nemen. Dit kan eenvoudig via de telefoon of via ons algemene emailadres. Daarnaast kunt u een verzoek versturen via de contact pagina, wij nemen dan aansluitend zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op via:

info@confed.eu of tel: +31(0) 33 454 1340

Share by: